Slik reduserer du forbruket for å unngå forbrukslån

Et for høyt forbruk er den nest vanligste årsaken til at nordmenn blir nødt til å ta opp forbrukslån. Øverst på listen troner renovering og oppussing, men like vanlig er det altså å ta opp slike lån for å ha råd til et hverdagslig forbruk. Og i de fleste tilfeller er det ikke da for å ha råd til å klare seg, men for å kjøpe ting som kanskje koster mer enn hva man egentlig har råd til. Noen enkle grep kan gjøre at du slipper nettopp dette.

Planlegging er nøkkelordet

Hvis man setter seg opp et budsjett og planlegger den neste månedens innkjøp og økonomi, så skal det mye til for at et forbrukslån blir nødvendig. I alle fall hvis man har gjort planleggingen riktig og faktisk har en økonomi som samsvarer med budsjettet man har satt opp. Undersøkelser viser nemlig at det å ha et budsjett å støtte seg på gjør at man faktisk ikke sløser mer enn nødvendig, fordi man ønsker å oppnå målene man har satt seg.

Andre former for planlegging kan være å handle stort når man først gjør det. Ved å handle én gang per uke unngår man impulskjøpene, som ofte er de dyreste kjøpene. Det gjelder for eksempel brus, godteri og snacks, som gjerne koster like mye som et måltid i seg selv. Handle kun det som står på listen, og du vil nå langt økonomisk sett!

Kjøp brukt – spar massevis

Når man vet at mange tar opp forbrukslån for å kjøpe seg ny sofa eller TV, så er det nesten for dumt å ikke kjøpe brukt. Ved å bruke de utallige Facebook-gruppene som finnes for kjøp og salg, eller gjennom FINN.no, så kan man spare massevis av penger. Mye av det som selges her er så godt som nytt, men ofte til halv pris eller enda rimeligere.

Selger man i tillegg den gamle sofaen eller hva det måtte være for en liten slant, så ble det nye innkjøpet sannsynligvis svært rimelig. Moralen må være at man kun kjøper det man virkelig ikke vil ha brukt fra en forhandler. Ellers er det bruktmarkedet som gjelder! Bra for miljøet, og bra for lommeboka di.

Har du lånt? Sjekk om du kan refinansiere

Har du allerede «gått i fella» og tatt opp et svindyrt lån? I så fall bør du uansett lese denne artikkelen, ettersom forbruket bør reduseres fremover. Men for å komme deg tilbake på hesten igjen, så kan det lønne seg å refinansiere gjelden din. Det man da gjør er å betale ned all smågjeld med et nytt og billigere lån. Du kan lese mer om refinansiering på Refinansiere-net som har mye informasjon om dette og hvordan man kan gå frem.

Dette gjør man for å spare utgifter til renter og gebyrer. Potensielt kan dette utgjøre flere hundrelapper spart hver eneste måned. Så om du allerede har gått i knipa vi advarer mot her, og tatt opp et forbrukslån grunnet for høyt forbruk, så er det ikke for sent å komme seg ut. Mange norske banker tilbyr refinansiering, og man kan gjerne sammenligne priser for å se hvor man sparer mest penger.